En pandemi hindrar inte vikingar

Även  om coronaviruset medfört att många aktiviteter ställs in
sommaren 2020 är det full aktivitet i På Värmlands Vikingacenter i Värmlands Nysäter.
Centret hålls öppet 2/6 till 29/8, tisdag-lördag kl. 11-17.
Se den stora utställningen eller Vikingabyn Gladhem. Möjlighet finns att
få en guidad visning för max 5-6 personer.
Centret följer noga myndigheternas föreskrifter om antal, tillgång till handsprit och andra rekommendationer.
Vikingen Peter Olausson träffas på Vikingacentret
   Hur gick det till på öppningsdagen den 2 juni
   - Öppningsdagen på Värmlands Vikingacenter den 2 juni var odramatisk, men det var skönt att vara igång för säsongen. Handspriten var på plats, rutinerna för att beställa fika var Coronaanpassade och den stora basutställningen om vikingarnas vardag både omgjord och utökad. Nu kan man läsa sig till vad som hände i Norden och resten av världen från 700-talet och fram till ca 1100 när det vi numer kallar vikingatiden rådde. Vi kan också stolt visa upp en modell av Amerikafararen Leif Erikssons skepp - modellen har vi fått i gåva från Kinship Center i Karlstad. - Värmlands Vikingacenter håller öppet tisdagar-lördagar kl 11-17 fram till och med 29/8.
   Hur avlöpte poängpromenaden på Nationaldagen den 6 juni
   - Den 6 juni firade vi med en stilla poängpromenad längs en slinga i skogen och genom vikingabyn. Frågorna var visst en utmaning, vinnarna i vuxenklassen hade 5 av 12 rätt medan barnen var mer framgångsrika, men 9 av 12. Även om det inte går att samlas många i taget finns det enkla sätt att ändå göra något roligt ihop.
    Har ni haft många besök i butiken
   - Besöken på vikingacentret är än så länge färre än i fjol, inte minst för att folk från andra länder brukar vara många - och de har inte kunnat ta sig till Sverige i någon större utsträckning. Den verkliga turistsäsongen brukar dock komma igång först omkring 1 juli, så vi får se hur det blir då.
   När gick premiärturen av stapeln
   - Glad är sjösatt och låg dränkt i vatten en dryg vecka för att årets sprickor skulle svälla ihop. Nu är skeppet länspumpat och fullt användbart för rodd. Med tanke på att man kommer varandra nära ombord blir det dock inga offentliga rodder under sommaren - vi hoppas på en positiv förändring till september och skolstarten. Det är hur som helst skönt att se Glad i sitt rätta element igen, det är ett tecken på hopp och normalitet!
Vilka aktiviteter räknar ni med att genomföra i sommar
   - Årets stora evenemang, Värmlands Vikingating, är inställt. Däremot kommer vi att anordna smärre evenemang under sommaren. Midsommarafton 19/6 kl 14 blir det ett mindre midsommarfirande, på replängds avstånd. Den 27/6 anordnas en ny poängpromenad men också en sagovandring genom vikingabyn. Den 1 juli blir det vernissage för en konstutställning utomhus och den står sedan större delen av sommaren. Den 11/7 blir det (troligtvis, men inte helt säkert) en ny sagovandring och kanhända även en berättarafton. Den 18/7 kör vi en avslutande poängpromenad och den 1/8 händer åtskilligt. Vi har vernissage på årets fotoutställning - till vilken alla fotografer inbjuds att delta - och vi har en medlemsträff för att minnas personer som lämnat oss med ljusa och starka minnen. Vi räknar med en sista sagovandring för säsongen. Och på det årets poesi- och berättarafton!
   Hur blir det med den traditionsenliga poesi- och berättaraftonen.
   . Vi vill fortsätta den goda traditionen med en poesi- och berättarafton, som vi arrangerat under ett par år tillsammans med Värmländska Författarsällskapet och Studieförbundet Vuxenskolan. Är det gott väder håller vi till utomhus och givetvis på Coronasäkert avstånd från varandra - vi har tekniska hjälpmedel för att förstärka våra röster, om så behövs. Skulle det spöregna eller bli smällkallt finns det stora utrymmen där vi också kan breda ut oss på ett säkert sätt - men ändå förenas i orden.
ELISABETH BJÖRKMAN
Fakta
Vill man veta mer om vad som händer inom Föreningen Vikingaleden kan man alltid ringa på 0533/303 20, eller skriva en rad på foreningen/at/vikingaleden.se. Och föreningen är med sin tid och använder Facebook flitigt för att tala om vad som häner.

  • Träffar: 1295

Värmländska FörfattarSällskapet (VFS), c/o Jessica Eriksson, Kasernhöjden 13A, 653 39 Karlstad, 070-7705159, Orgnr. 872400-4299, PlusGiro 430037-2, Bankgiro 419-0112.  Avgift 200 kronor.  Epostadress: medlem@varmlandskaforfattarsallskapet.se